Alles over zitzakken

Zitzakken algemeen

Zitzak vulling

Zitzak onderhoud

Zitzak geschiedenisZitzakken algemeen


Hoe bepaal ik de juiste zitzak?

Voor zitzakken geldt: hoe groter hoe beter! Maar een enorme zitzak past natuurlijk niet altijd in elk interieur. De precieze afmetingen van elke zitzak staan vermeld op de productpagina.


Traditionele zitzak

De traditionele zitzak is als ware een groot kussen. Deze zitzak biedt de meeste mogelijkheden. Of je nu wilt liggen of zitten, alles is mogelijk met een traditionele zitzak. Schud de zitzak even op, zet hem in de gewenste positie en plof lekker neer.

Je kan de zitzak plat neerleggen zodat het een bed vormt en je er heerlijk op kan loungen. Of zet de zitzak rechtop en ga er in zitten, de zitzak vormt zich dan als een stoel.


Zitzak met rugleuning

Een zitzak met rugleuning heeft als voordeel dat je er gelijk op kan neerploffen. Je hoeft de zitzak niet in de juiste positie te zetten. Lekker onderuit zakken in deze zitzak is geen probleem maar liggen zal niet gaan.

Een zitzak met rugleuning wordt ook veel gebruikt door gamers. Zie ook onze collectie gaming zitzakken.


Zitzak met rug en armleuning

Zitzakken met rug en armleuning hebben een actievere zithouding. De rugleuning staat rechtop en de armleuningen voorkomen dat je onderuit zakt.

Echt onderuit zakken of liggen is niet mogelijk met deze zitzak. Maar om een goed gesprek te voeren of een boek te lezen is een zitzak met armleuning juist ideaal.


Poefen

De kleinere poefjes worden vooral gebruikt als bijzettafeltje of als krukje om op te zitten.

De extra grote poefen zijn geschikt als bijzettafel maar ook zeer geschikt om lekker op te loungen. Vul dan de zitzak niet helemaal vol, of verwijder wat vulling, zodat je lekker in de poef wegzakt.


Kinderzitzak

Voor de kinderzitzakken gelden dezelfde regels en aanbevelingen als hierboven. Echter zijn de zitzakken dan kleiner uitgevoerd zodat ze makkelijk op een kinderkamer passen.Een 'waterafstotende' zitzak, wat houdt dat in?

De zitzakken van Sit&Joy zijn gemaakt van waterafstotende stof. Deze stof heeft een behandeling ondergaan waardoor de stof geen water opneemt. Waterdruppels blijven op de hoes liggen en glijden er makkelijk van af.

Waterafstotend is niet waterdicht. Zo zijn de gestikte naden niet 100% waterdicht.

De zitzak wordt gevuld met EPS parels van FlexiPearl©. Deze parels nemen geen water op.Wat verstaan jullie onder 'outdoor' gebruik?

Alle zitzakken die we verkopen zijn van uitstekende kwaliteit en kunnen tegen een stootje, zon en een regenbui. Ook zijn de zitzakken makkelijk schoon te maken met een natte doek en milde zeep.

De hoes van de zitzak is gemaakt van een speciale waterafstotende stof. Als de zitzak een keertje nat wordt is dat niet erg. Door de waterafstotende stof zal de zitzak weinig water opnemen. De gestikte naden zijn echter niet waterdicht. De FlexiPearl parels waarmee de zitzak gevuld is, nemen gelukkig geen water op. Maar is de zitzak erg nat van binnen, dan kan het lang duren voordat deze droog is.

Het is verstandig om na gebruik de zitzak op een droge donkere plek op te bergen. Zo blijven de kleuren het beste en vervagen ze niet. Wanneer je de zitzak de hele zomer buiten laat liggen vervalt de garantie.


Weerplekken

Wanneer je de zitzak buiten laat liggen, kunnen er weerplekken vormen. Vooral onder een boom, overkapping of in de schaduw zal de zitzak langer nat blijven en minder snel drogen. Weerplekken kunnen zich al na één of twee dagen vormen en vallen buiten de garantie.


Kleurvast

Kleuren zullen door de zon vervagen. Dat is helaas niet te verhelpen.Bedrukken jullie ook zitzakken?

Wij bedrukken geen zitzakken. Maar de zitzakken van het merk Puffi bevatten geen merklabels op de zitzak. Enkel een Puffi sleutelhanger. Deze kan je eenvoudig vervangen door een sleutelhanger of tag van je eigen merk. Super handig voor beurzen, festivals en strandtenten.

Wil je zitzakken bedrukken? Bestel dan de zitzakken bij ons en zoek een specialistische drukkerij bij jou in de buurt. Wij kunnen je wel enkele tips geven om een zitzak te bedrukken!


Welke zitzakken kunnen bedrukt worden?

Alle zitzakken kunnen bedrukt worden. Denk wel aan het volgende:

  • Een donker logo op een donkere stof is niet goed zichtbaar.
  • Dezelfde kleur logo op dezelfde kleur stof is vaak niet goed zichtbaar.

Welke druktechniek raden jullie aan?

Wij raden digitale transferdruk aan. Hierdoor is het mogelijk om alle kleuren (CMYK) te drukken.Verhuren jullie ook zitzakken?

Wij verhuren geen zitzakken. Doordat het versturen, het ophalen, de opslag maar vooral de schoonmaakkosten niet meer op wegen tegen de aanschaf van een nieuwe zitzak zijn wij hier mee gestopt. De verhuurprijs is namelijk net zo hoog als het kopen van een nieuwe zitzak. Wij raden daarom aan om de zitzakken zelf aan te schaffen.

Wil je na je evenement, beurs of festival graag direct af van je zitzakken? Verloot deze onder je personeel, schrijf een prijsvraag / enquete uit onder je bezoekers of geef ze weg na afloop van het evenement.Krijg ik korting bij meerdere zitzakken?

Voor bestellingen vanaf 5 zitzakken, ongeacht de kleur of type, geven wij al een mooie korting.

Ontdek hier hoe jij automatisch deze korting krijgt!Zitzak vulling


Waar wordt de zitzak mee gevuld?

Alle zitzakken van Sit&Joy worden gevuld met FlexiPearl® Original parels. Waar een normale zitzak al gauw haar sterkte en vorm begint te missen door ouderdom en slijtage, gaat FlexiPearl® langer mee!

FlexiPearl® Orignal vulling is gemaakt van nieuwe witte EPS parels. De luchtkamer van elk bolletje is intact en dus veerkrachtig. Hierdoor behoudt de zitzak veel langer zijn volume.

Daarnaast heeft FlexiPearl® als voordeel dat deze vulling geen water opneemt. Daardoor is FlexiPearl® beter geschikt voor outdoor ten opzichte van andere zitzakvulling.Wanneer dien ik mijn zitzak bij te vullen?

De vulling van EPS parels zal na verloop van tijd inzakken. Dit is sterk afhankelijk van hoe vaak de zitzak gebruikt wordt. Wij zien dat de meeste zitzakken na 1 tot 4 jaar gebruik bijgevuld dienen te worden met extra parels.

Tip: De zitzakken van Sit&Joy zijn voorzien van het FlexiPearl® EasyFill-Systeem. Hierdoor kan je gemakkelijk de zitzakken bijvullen door de zitzak bij te vullen met FlexiPearl® vulling.Wat is het FlexiPearl® EasyFill-Systeem?

De Sit&Joy zitzakken worden geleverd met het EasyFill-Systeem van FlexiPearl®.

Hierdoor kan je de zak met nieuwe parels van FlexiPearl® eenvoudig met een rits aan de vulopening van de zitzak ritsen. Til de zak met extra parels op en de parels stromen zo de zitzak in!

Je kan zelf bepalen hoe stevig je de zitzak wilt vullen. Wat er overblijft, bewaar je om de zitzak na verloop van tijd weer bij te vullen. Hierdoor hoef je niet, zoals bij andere merken, direct nieuwe vulling te kopen.

Er is een video beschikbaar met handige instructies.

Enkele zitzakken in onze voorraad hebben nog geen rits voor het EasyFill-Systeem. Dan ontvang je een extra filling tube (koker) plus een rol tape om het op de oude manier te doen, ook zonder rotzooi!Hoeveel parels bevat een zitzak?

Een Sit&Joy zitzak van 400 liter bevat zo'n 4.000.000 parels. 100 liter zitzakvulling bevat namelijk zo'n 1 miljoen parels.Waarom gebruiken jullie geen gerecyclede EPS als zitzakvulling?

Wij gebruiken FlexiPearl® Original. Dit zijn nieuwe witte EPS parels. De luchtkamer van elk bolletje is intact en dus veerkrachtig.

Bij gerecyclede EPS vulling worden piepschuimblokken gemalen tot korrels van 2-4 millimeter. Sommige bolletjes zullen nog intact zijn maar ±80% zal gebroken piepschuim zijn zonder luchtkamers. Hierdoor zal de vulling niet meer uitdeuken en zal de zitzak zeer snel zijn volume verliezen.Waarom gebruiken jullie geen duurzame EPS als zitzakvulling?

Kwaliteit staat bij ons voorop. Daarom kiezen wij voor FlexiPearl® Original.

De laatste ontwikkelingen in EPS zijn duurzame groene EPS parels. Deze parels zijn in eerste instantie minder duurzaam om te produceren maar volledig te recyclen.

Maar alleen als de parels 100% gerecycled worden is het een duurzaam product. En daar zit het probleem: de EPS parels zijn alleen te recyclen door een gespecialiseerd bedrijf die met een chemische oplossing er weer een grondstof van kan maken. Voor consumenten is dit niet aantrekkelijk.

Ook is er biologisch afbreekbare schuimvulling. Echter zal biologisch afbreekbare vulling in aanraking met vocht uit zichzelf gaan composteren. Dit achten wij niet wenselijk.

Wij houden de ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid nauwlettend in de gaten en hopen te kunnen investeren in een duurzaam alternatief voor consumenten.Waarom gebruiken jullie geen foam als zitzakvulling?

Foamvulling voor zitzakken bestaat uit schuimvlokken. Zo'n vulling is eigenlijk gewoon een aan stukken geknipt matras.

Het voordeel van schuimvlokken is dat je de vulling vacuüm kan verpakken en dus makkelijk kan transporteren. Eenmaal aangekomen op bestemming pak je het uit en zal het uitzetten tot de uiteindelijke vorm.

Het grootste nadeel is dat de schuimvlokken water opnemen en dus absoluut niet geschikt zijn voor buiten gebruik. Want als deze vulling nat of zelfs een beetje vochtig wordt zal er snel schimmel ontstaan.

Retourneren van een zitzak met schuimvlokken zal ook een lastige klus blijken. Dit omdat de doos waarin je de zitzak ontvangt veel kleiner is en je zelf de zitzak niet vacuüm kan verpakken.

Daarom hebben wij gekozen voor FlexiPearl® EPS Original.Zitzak onderhoud


Hoe berg ik mijn zitzak op?

Berg je zitzak op een droge donkere plek op. Zo blijven de kleuren het beste en vervagen ze niet. Zorg dat de zitzak helemaal droog is voordat je deze opbergt om schimmel en weerplekken te voorkomen.

Mocht je de zitzak op een plek opbergen waar muizen aanwezig kunnen zijn zoals een schuur of zolder stop dan de droge zitzak in een grote plastic zak.Hoe reinig ik mijn zitzak?

Vlekken in de zitzakhoes kunnen eenvoudig verwijderd worden met een natte doek en een milde zeep. Even rustig wrijven en de vlek zal verdwijnen.

De zitzakhoes kan in de wasmachine. Maar omdat deze gevuld is met miljoenen parels is dat niet aan te raden.Hoe verwijder ik schimmel / weerplekken uit mijn zitzak?

Indien je de zitzak niet droog opbergt of te lang buiten laat liggen, kan er schimmel in de zitzak komen. Kleine zwarte puntjes zullen zich dan vormen.

Het verwijderen van schimmel uit de zitzak is belangrijk om de duurzaamheid ervan te behouden en beter voor je gezondheid.

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om schimmel zo snel mogelijk aan te pakken om verdere verspreiding en schade te voorkomen. Als de schimmel te diep is doorgedrongen of als de zitzak ernstig beschadigd is, kan het nodig zijn om een nieuwe zitzak aan te schaffen.


Milde zeepoplossing

Meng een milde zeepoplossing met warm water. Gebruik geen agressieve chemicaliën, omdat deze de stof van de zitzak kunnen beschadigen. Breng de zeepoplossing voorzichtig aan op het aangetaste gebied met behulp van een zachte borstel of een spons.


Azijnoplossing

Als bovenstaande niet werkt, raden wij witte azijn aan. Azijn staat bekend om zijn schimmelwerende eigenschappen. Meng gelijke delen witte azijn en water in een spuitfles en besproei de schimmelplekken. Laat het een tijdje intrekken.


Zonlicht

Laat de hangmat daarna drogen in direct zonlicht. Zonlicht kan helpen om overgebleven schimmelsporen te doden en de zitzak te desinfecteren.

Om schimmelvorming in de toekomst te voorkomen, zorg je ervoor dat je de zitzak volledig laat drogen voordat je hem opbergt. Bewaar de zitzak ook op een droge, goed geventileerde plaats.Kan repareer ik mijn zitzak?

Het repareren van een zitzak hangt af van het type schade dat is opgetreden. Hier zijn enkele tips om veelvoorkomende problemen aan een zitzak aan te pakken:


Kleine scheuren of gaten

Kleine scheuren of gaatjes kun je het beste direct dichtmaken. Zo heb je geen kans op het verder uitscheuren van de zitzak.

Je kan deze gaatjes of scheurtjes met een naald en draad weer dicht maken. Gebruik sterk garen en maak meerdere steken om het de scheur weer helemaal dicht te maken.

Mocht de scheur wat groter zijn dan kan je een stukje sterk stof aan de boven en onderkant over de scheur heen naaien. Plaats de reparatie stof aan beide zijden van het beschadigde gebied en naai deze vast met sterk garen.


Losse naden

Als de naden van de zitzak losraken, naai ze dan met de hand of met een naaimachine. Gebruik sterk naaigaren en maak meerdere steken om de naad stevig te bevestigen.Hoe recycle ik mijn zitzak?

Is je zitzak echt versleten, niet meer te repareren of schoon te krijgen? Recycle dan je zitzak!


Zitzakhoes

Je kan de hoes van de zitzak inleveren bij een kledinginzamelpunt. De stof kan namelijk 100% gerecycled worden.

Bij een kledinginzamelpunt sorteren ze eerst op goede kleding dat nog hergebruikt kan worden. Alle versleten kleding en overige stoffen worden daarna gerecycled. Je zitzak zonder vulling kan je dus gewoon bij een kledinginzamelpunt inleveren.


Zitzakvulling

De EPS parels kan je inleveren bij een recyclestation met een inzamelpunt voor EPS en/of piepschuim. Is dit bij jou in de buurt niet aanwezig? Dan horen de parels bij het restafval thuis.Zitzak geschiedenis


Wie heeft de zitzak uitgevonden?

In 1968 werd door drie Italiaanse ontwerpers Piero Gatti, Cesare Paolini en Franco Teodor een stoel ontworpen die zeer eigenaardig was. Het was geen gewoon stoel maar een zak gevuld met parels. Deze stoel kreeg de naam 'Sacco' en was in die tijd erg uniek.

Hoewel er geen extreme verwachtingen waren, werd de Sacco echter erg populair en niet alleen in Italië. Wereldwijd werd de Sacco een hit, waardoor zogenaamde Bean Bag was geboren.

Sindsdien is de zitzak niet meer weg te denken en is het een echt lifestyle product geworden. Er zijn vele verschillende modellen zitzakken bij gekomen. Maar de primaire functie om er comfortabel in te zitten is blijven bestaan!Hoe zeg je zitzak in alle talen?

Hieronder vind je de vertaling van het woord zitzak in alle Europese talen.

Nederlands

Zitzak

Engels

Beanbag

Frans

Pouf

Duits

Sitzsack

Spaans

Puf

Italiaans

Pouf

Portugees

Pufe

Zweeds

Säckstol

Noors

Sittesekk

Deens

Siddepude

Fins

Istuintyyny

Pools

Worek

Russisch

Мешок

Grieks

Τσάντα

Turks

Oturma torbası

Hongaars

Ülőzsák

Tsjechisch

Pytel

Slowaaks

Vrecia

Kroatisch

Džak za sjedenje

Servisch

Врећа

Sloveens

Vreča

Bulgaars

Възглавница

Roemeens

Sac de boabe

Albanees

Tharës

Macedonisch

Вреќа

Ests

Istumispadi

Lets

Sēdekļa

Litouws

Kėdės maišas